NASVET

PES POTREBUJE MIR!

Večina ljudi misli, da psu koristi, če je večino časa spuščen in da mu s tem nudijo polnovredno življenje. Predstavljajo si, da jih bo pes zato bolj cenil. Na žalost je to popolnoma zgrešeno mišljenje širše množice vodnikov. Če psu nenehno ponujamo možnost prostega gibanja okrog hiše ga ne učimo, da je zanj pri nas prijetno - ampak, da je "neumen", če ne poskusi tudi širše palete potrditev iz najprej ožje - nato pa vse širše OKOLICE njegovega domovanja.

Za začetek je lahko naš čuvaj deležen nezaželjene potrditve že pri naših "vsiljivo prijaznih" sosedih, ki našega psa morda hranijo z ostanki dobrot in se z njim celo igrajo. Mi končno izpademo tisti rabelj, ki psa "nahruli" in ga vedno z glasnimi opombami nažene na domač teritorij ne vedoč, da ob tem naš pes lahko počasi začne smatrati "domač teritorij" za sosedovega. In tako vse širšo in širšo okolico. Kaj smo torej dopovedovali svojemu spuščenemu psu, ko smo mu hoteli le "vse najboljše"?
.
SPUŠČEN PES: ki nazadnje tava brez kontrole zna biti za druge tudi nevaren - predvsem, če se česa neznanega prestraši. Ne nazadnje obstaja za našega spuščenega psa velika možnost poškodb. Lahko ga zaradi brezglavega divjanja ali zalezovanja mačk ali goneče psice ZBIJE AVTO, kar je naša odgovornost. Lahko ga pogrizejo tuji psi, lahko nam ga celo ustreli kak lovec ... sodeč, da je pes nevaren za okolico ali, da ima morda steklino?


Dajte mi MIR ...


S tem, ko imamo psa spuščenega brez kontrole ga hkrati učimo, da je lahko drugje veliko bolj zanimivo in lepše kot doma. Po soseski se lahko igra z drugimi psi na način, kakršnega mu mi ne moremo ponuditi, ogovarjajo ga ljubeznivi otroci in morda dajejo priboljške in ga božajo. Zakaj bi se vračal domov, če ga učimo, da je drugje lepše. Ko se morda končno le odloči, da je čas za obilno večerjo in pride domov, ga ponavadi jezni gospodar za TO ... kaznuje namesto, da bi ga nagradil z največjo nagrado kar je tisti trenutek premore - za v prihodnje pa temeljito razmislil o svojem nespametnem spuščanju psa brez kontrole.

PSA IMEJMO VES ČAS POD KONTROLO!

Če ni zaprt v pesjaku, v stanovanju ali v ograjenem dvorišču, ga imejmo VEDNO: ali na raztegljivem povodcu ali pa na navadnem kratkem povodcu. Za spuščanje se lahko odločimo mogoče šele, na zanj tujem terenu kjer ni motečih dejavnikov (avtomobili, mačke, psi, sprehajalci ...). Preden ga spustimo si pripravimo igračo in hrano, da ga vsakič, ko se vrne do nas lahko NAGRADIMO s priboljškom in se morda še na kratko poigramo. Takrat ga lahko za krajši čas pripnemo in morda spet spustimo, če ni motečih dejavnikov - ampak ne izzivat usode. Psa vmes opazujmo kje se giblje in kaj počne. Z IGRO SKRIVALNIC na povsem tujem terenu mu lahko brez besed dokažemo, da je dolžan sam skrbeti za našo prisotnost. Tako nam bo začel poklanjati vse več pozornosti ... mi pa končno več ne bomo potrebovali vloge "glasnega nadzornika". Namen sprehoda je AKTIVNO DRUŽENJE ne pa brezskrbno in malomarno uganjanje neumnosti.


Pred sprehodom

PRIMER: Če imate na sprehodu občutek, da pes ne bo zbežal ga za krajši čas odpnite. ČE ZBEŽI - sam odideš v nasprotno smer in SE MU TAKOJ SKRIJEŠ!!! ter počakaš, da te začne iskati. Ko bo čez čas po vonju ocenil kje se skrivaš in se namenil proti tebi, takrat zbežiš v nasprotno smer tako, da bo pes moral priteči ZA TABO in ga ob prihodu vedno NAGRADIŠ S PRIBOLJŠKOM in kratko igro ter SPET ZA KRAJŠI ČAS PRIPNEŠ. Ko ga morda še kdaj ponovno spet odpneš mu v primeru zapuščanja TAKOJ spet ponudiš možnost SKRIVALNICE! Tako bo kuža razumel, da tudi če se vrne in ga pripneš ... bo še vedno po nagradi lahko mogoče tudi prost. Nikoli ga NE KLIČI K SEBI saj te mora on pogrešati (TI SI VODJA KRDELA)! Podoben odnos boš prenesel počasi (Z LETI) tudi na domače dvorišče - toda le, če ga bo vsakič čakala nagrada, ko se vrne.


Pes uživa tudi, ko je zaprt!

Nikita & Aya Q.