VNETJE POKOSTNICE

"Panosteitis"

Veliko primerov šepanja pri mladih psih večjih pasem je posledica obolenja, ki ga imenujemo vnetje pokostnice (panosteitis). Šepanje se pri tem obolenju običajno pojavi spontano in naenkrat ter navadno prizadene več kosti. Posledica tega je šepanje enkrat na eno taco, drugič na drugo, ki v povprečju traja od nekaj dni do 2 tedna. Poleg šepanja se lahko pojavijo še drugi znaki kot je neješčnost, povišana temperatura in zmanjšana aktivnost psa.


Razlog za to obolenje je neznan. Znano pa je, da je nastanek obolenja odvisen od stanja imunskega sistema, stresa, okužb, genetike in prehrane. Novejše raziskave kažejo na velik vpliv prehrane bogate z beljakovinami in hrane z veliko vsebnostjo maščob na razvoj omenjenega obolenja pri psih v starosti od 5 – 20 mesecev.

.Terapija je usmerjena k lajšanju bolečin, saj je stanje običajno zelo boleče. Potrebno je paziti tudi na prehrano. Obolenje večinoma izzveni samo po sebi do starosti 18 – 20 mesecev. Če se znaki po uporabi zdravil proti bolečinam ne izboljšajo oz. če se obolenje v pričakovanem času ne pozdravi je potrebno psa ponovno pregledati. Podobne znake imajo namreč tudi številna druga obolenja!