BORELIOZA

"Lymska Bolezen"

Borelioza je obolenje živali in ljudi, ki ga povzroča bakterija iz rodu Borrelia. Bakterijo prenašajo predvsem klopi. Razmišljanja vodijo tudi v druge možnosti prenosa kot so npr. bolhe, komarji ali muhe. Prenos borelije iz okuženega klopa se sproži z ugrizom klopa. Po ugrizu klopa povzročitelj z dolivom hrane (krvi) potuje iz črevesja v slinske žleze klopa, kar zahteva določen čas. Za prenos bakterije iz klopa na gostitelja (psa, človeka,...) je potrebnih približno 24 do 72 ur. To pomeni, da če uspemo odstraniti klopa v prvih 12 urah obstaja zelo majhna verjetnost okužbe.

Inkubacijska doba je lahko zelo dolga: od 2 – 5 mesecev. Možnost popolne odstranitve povzročitelja iz organizma je običajno zelo majhna.

Bakterija lahko prizadene številne organe: kožo, mišice in sklepe, centralni živčni sistem, srce, jetra, ledvica. Znaki, ki jih lastniki bolj ali manj opazijo so lahko različni in številni – šepanje, povišana telesna temperatura, zmanjšan apetit, zmanjšana aktivnost, povečane bezgavke z ali brez otekline, boleči sklepi. Ledvične, srčne in nevrološke oblike se kažejo s spremenjenimi kliničnimi znaki in spremembami v laboratorijskih izvidih. Za ljudi značilne spremembe na koži v obliki kolobarja pri psih niso opazili.

Terapija običajno sestoji iz antibiotične terapije, po potrebi uporabe kortikosteroidov in ostale podporne terapije glede na prizadete organe.

Najučinkovitejša zaščita pred omenjenim povzročiteljem je uporaba sredstev proti klopom.