PASJI UGRIZI

V tem članku se posvetimo pasjim ugrizom, ki so našim kosmatincem posledično prav tako nevarni kot ljudem - nam samim. Pasji ugriz je velikokrat pogosta vrsta poškodbe našega psa sploh, če v bližini potepuški psi tavajo naokrog spuščeni, brez nadzora. Tako večkrat prihaja do neželenih in žalostnih "borbenih" prizorov neenake moči.

Glede na videz rane lahko rečemo, da so ugrizne poškodbe v »tisoč in eni obliki«. Poglavitna lastnost pasjih ugrizov je ta, da se na površini kože vidijo lahko le manjše ''luknje'' ali praske. Pod kožo, ki je elastična (in se z zobom, ki jo je predrl tudi skladno premika) se lahko nahaja veliko večja poškodba ... kot npr. polomljena rebra, poškodbe notranjih organov in druge resne poškodbe. V primerih napada večjega oz. močnejšega psa na manjšega so pogoste poškodbe v obliki raztrganin sapnika in poškodbbe hrbtenice.

Kot pri vseh poškodbah in pogostejših obolenjih je zelo koristno, da je lastnik seznanjem z VEŠČINO DAJANJA PRVE POMOČI PSU. Sem spadajo veščine obvladovanja poškodovanega psa, poznavanje znakov šoka in drugih pomembnih znakov, ki so potencialno ogrožujoči za živjenje psa in tudi poznavanja postopkov oživljanja, imobilizacije ter oskrbe ran. V pomoč nam bo predvsem mobi številka dežurnega veterinarja. Ta bo lahko bo pomagal najprej z nasveti po telefonu, istočasno pa se bo med prevozom psa v ambulanto že lahko pripravil na takojšnje ukrepanje ob našem prihodu. Zapomnimo si tudi dejstvo, da se lahko glavni problemi pokažejo tudi šele po 12 – 24 urah!!! ... ko smo lahko že (zgrešeno) prepričani, da je z našim psom vse v redu češ, da ne potrebuje posebne oskrbe.

Veterinar bo pred natančno oskrbo rane - psa najprej po potrebi stabiliziral ... in nato temeljito pregledal. Velikokrat je potrebna kirurška razširitev rane, da se lahko primerno oceni in oskrbi poškodovana globlja tkiva in organe.

V večini primerov se ugrizne rane NE ZAPIRA (ne zašije) popolnoma. V tem primeru jo je namreč zelo težko razkužiti in bi se bakterije, ki jih nismo uspeli izprati in uničiti, pod popolnoma zaprto kožo nekontrolirano razmnoževale!!! Ugrizne rane so namreč močno kontaminirane, okužene – s slino, blatom, zemljo in drugo možno umazanijo. Kljub izpiranju, razkuževanju in kirurški obdelavi je v večini primerov zelo težko (oz. skoraj nemogoče) napraviti tako rano sterilno. Tako lastniki velikokrat dobimo iz veterinarske oskrbe domov psa, ki ima vstavljeno t.i. drenažo – cevko, skozi katero se izteka vse kar bi motilo normalen proces celjenja rane. Kljub temu se lahko v nekaterih primerih rana ali njen del predčasno zaraste (sploh pri obsežnejših poškodbah) in posledično povzroči nadaljnje probleme.


"TESKI": http://www.teski.eu/