STERILIZACIJE psic - KASTRACIJE samcev

tudi MAČK in MAČKONOV!
Ko si bodoči lastniki samčka ali samičke zaželijo novega družinskega prijatelja največkrat ne razmišljajo, da bodo že kmalu lahko imeli več družinskih članov in ne samo enega.

PROBLEMI NESTERILIZIRANIH PSIČK:
Vedeti moramo, da se psice prvič lahko GONIJO že po dopolnjenem šestem mesecu starosti in prav tako psi. Potrebna je samo najmanjša nepozornost in narava naredi svoje. Sama brejost pri psici še ni tako problematična. Več dela bomo imeli s pomočjo psici pri oskrbi mladičev do dveh mesecev. Takrat, ko se začne ODDAJA MLADIČKOV nastopijo glavni križi in težave. Mladičke ni tako enostavno oddati, ker ravno takrat, ko pride čas za to jih je ponavadi povsod dovolj. Če smo skrbni lastniki in poskušamo svojim mladičem zagotoviti varno prihodnost se zavedamo, da vsak novi lastnik ni ravno primeren za našega kužka - že zaradi splošnih pogledov na živali ali pa nima primernih bivalnih pogojev za psa. Ker se psice gonijo dvakrat letno, se nam ENAKI PROBLEMI lahko kmalu zopet PONOVIJO. In tako iz leta v leto.

STERILIZACIJA PSIC:
Zaradi tega se vedno več lastnikov odloča za sterilizacijo psičk, ki jo veterinarji priporočamo pri ŠESTIH MESECIH STAROSTI. Pri zgodnji sterilizaciji se izognemo problemom, ki nastopijo pozneje - predvsem rakastim spremembam na mlečnih žlezah, ki jih z zgodnjo sterilizacijo odpravimo.

Pri operativnem posegu je psica v POPOLNI NARKOZI in ob tem se ji odstrani jajčnike. Če gre za starejšo psico ali psico s kakršnimikoli spremembami na rodilih - pa se le te v celoti odstrani. Se pravi jajčnike in maternico. Okrevanje je dokaj hitro. Po devetih dneh odstranimo šive, največkrat pa uporabljamo razgradljiv šivalni material, katerega ni potrebno odstranjevati.

POMISLEKI LASTNIKOV:
Večkrat imajo lastniki pomisleke o spremembi karakterja sterilizirane psice in ta vprašanja nam najpogosteje zastavljajo. Pri psici se karakter ne spremeni res pa je, da so sterilizirane psice bolj PODVRŽENE DEBELOSTI na kar pa lahko vplivamo s pravilnim odmerjanjem hrane. Vsekakor sterilizacija prinese več plusov kakor minusov - tako za lastnika - kakor za žival.

PROBLEMI S PSI IN KASTRACIJA:
Pri psih se srečujemo z drugačnimi problemi, ki prav tako niso zaželjeni. Nekastrirani psi namreč niso imuni na goneče psice, ki svoj vonj lahko oddajajo do 2 kilometra daleč ali še dlje - odvisno od vetra. Ker je v bivalnem okrožju samcev navadno več psic, ki se gonijo preko celega leta imajo psi veliko obveznost obiskati vse take psice, ki jih čakajo. Psi se zaradi tega hitro navadijo POTEPANJA. Tako imamo lahko velike probleme zaradi PRETEPOV z drugimi psi kar lahko lastniku povzoča nemale stroške pri veterinarju. Ti lahko nastanejo zaradi poškodb lastnega psa ali pa s kritjem stroškov zdravljenja zaradi zadanih poškodb drugemu psu. Ravno tako ob pretepih prihaja do UGRIZOV LJUDI - ker pa je vse več psov mikročipiranih - se lastnika hitro odkrije. Potepuški pes se lahko hitro znajde tudi v ZAVETIŠČU, kar nam zopet povzroča dodatne stroške. Nekastriran pes ob uničujevanju sosedovih vrat, ograje in vrta, ki ga loči od goneče psičke ravno ne krepi DOBROSOSEDSKIH ODNOSOV ob neprestanem skrbnem markiranju.

KASTRACIJA PSA je prav tako operativen poseg pri katerem se psu v popolni anesteziji odstrani moda. Rano se zašije in čez devet dni opravi kontrola.

Če hočete imeti mir v hiši in okrog nje, živalim pa omogočiti kar najbolj kvalitetno in varno življenje svetujemo lastnikom psov in psic pravočasno kastracijo oz. sterilizacijo.
.
dr.vet.med.Marjan Kastelic
Veterinarska ambulanta BUBA d.o.o.

(KONTAKT gsm:041 653 138, 051 619 524 ali 01 786 46 58 ali mail: kast.buba@siol.net)

Grosuplje: 13.7.2009