PRETRGANJE KRIŽNIH VEZI


Do pretrganja križne kolenske vezi (navadno prednje) pride običajno zaradi prevelike obremenitve oz. poškodbe - zaradi šibkejših vezi kot posledica bolezenskih sprememb (degeneracije, imunsko povezanih obolenj) ali same oblike telesa psa npr. pri psih s strmo stojo. Posledica pretrganih vezi je nestabilnost sklepa, ki lahko vodi do poškodb hrustančnih struktur v sklepu, nabiranja tekočine v sklepu - kasneje pa do kostnih izrastkov in do zadebelitve sklepne ovojnice.

Glavni znak je nenadno hudo šepanje pri katerem pes lahko sploh ne stopi na zadnjo okončino. Šepanje se v času tedna dni običajno izboljša. Sklep lahko oteče.

DIAGNOZA:
Veterinar postavi diagnozo na osnovi splošnega - ortopedskega pregleda, kjer je pri MANUALNEM PREGLEDU, ki ga lastniki opazimo kot upogibanje in premikanje sklepa - opazna nestabilnost sklepa. Eden izmed tipičnih znakov je namreč pretirana gibljivost ene kosti v sklepu v primerjavi z drugo. Stroka poimenuje ta znak kot »drawer sign« ali "znak predala".

drawer sign












http://www.marvistavet.com/html/body_ruptured_anterior_cruciate_lig.html

Shematski prikaz "drawer sign-a" in nekaj dodatnih informacij lahko najdete na gornji povezavi.

Poleg tega je povečan obseg rotacije golenice in drugi značilni znaki - tipični glede na to ali gre za pretrgano sprednjo ali zadnjo križno vez. Poleg manualnega pregleda se z RENTGENSKIMI POSNETKI preveri prisotnost morebitnih artritičnih oz. degenerativnih sprememb.

ARTROSKOPIJA vsekakor pokaže največ. To je pregled sklepa s katetrom v katerem je kamera. Že z manualnim pregledom je diagnoza zelo zanesljiva in se z artroskopijo velikokrat uporablja le kot dodatno pomoč pri oceni poškodb in sprememb ter za pomoč v terapiji.

STROKOVNJAKI V VSEH PRIMERIH PRIPOROČAJO KIRURŠKO TERAPIJO! Za konzervativno - nekirurško zdravljenje se izjemoma odločajo le pri starejših, neaktivnih in manjših psih - lažjih od 15kg. Prognoza je odvisna od številnih dejavnikov kot so starost, telesna teža, prisotnost poškodb in degenerativnih sprememb v prizadetem sklepu.


"TESKI": http://www.teski.eu/