LEISHMANIA

LEISHMANIA

Pasja organska lajšmanijoza predstavlja v J Evropi (mediteran) nevarnost tudi za človeka. Obolenje je brez zdravljenja večinoma smrtno. Za psa - in človeka! Rezervoar je pes, prenašalec pa vrsta komarja. Gre za hudo kronično obolenje človeka, psa in nekaterih glodalcev! Mačke in ostale domače živali le redko zbolijo. V tem primeru se obolenje kaže le po spremembah na koži, a ni organskega značaja kot pri človeku in psu.

Po piku komarja prenašalca, se razvojne oblike lajšmanije naselijo v notranje organe – predvsem kostni mozeg, bezgavke, vranico, jetra in ledvica.

INKUBACIJSKA DOBA (doba, preden bolezen izbruhne) je zelo različna od 3 mesece pa do nekaj let ...

Prav tako so zelo različni KLINIČNI ZNAKI. Predvsem se pojavlja izguba apetita in hujšanje, spremembe na koži, bezgavkah, očeh, odpoved ledvic, krvavitev iz smrčka, šepanje in anemija. Občasno se lahko pri nekaterih psih pojavljata tudi driska in odpoved jeter. Spremembe na koži se večinoma kažejo kot mesta brez dlake s suhimi luskami. Pojavijo se običajno najprej na glavi in nato se širijo na ostale dele telesa. Nekatere živali lahko razvijejo tudi razjede, ki se pojavljajo predvsem na glavi in okončinah. Znaki se običajno razvijajo počasi.

DIAGNOZA: je najzaneslivejša, če opazimo parazite v razmazih kostnega mozga in bezgavk. Žal pa se dogaja, da je parazita težko opaziti – zlasti v vzorcu bezgavk, zato se poslužujemo pregleda krvi oz. seruma.

PO TERAPIJI so pogoste ponovitve obolenja, ne glede na način zdravljenja. Zdravljeni psi lahko ostanejo prenašalci obolenja tako na druge pse kot tudi na ljudi. Na okuženih območjih je priporočljiva zaščita pred komarji. Sosednje države kot so npr. Italija in Hrvaška, že precej poročajo o lajšmaniji pri psih, zato ob pojavu zgoraj opisanih znakov in ob dejstvu, da ste bili morebiti s psom bili kje v teh državah, lahko posumite tudi na to obolenje. Prisotna naj bi bila tudi v Sloveniji.

TESKI": http//www.teski.eu/