BRUHANJE


Bruhanje predstavlja sicer obrambni mehanizem pasjega telesa pred neprimerno hrano in zaužitimi tujki, je pa tudi pogost znak obolenj.

.
Vzroki za bruhanje so zelo različni: lahko so posledica zaužitja tujkov – različnih predmetov ali bolj ali manj dražečih in nevarnih snovi (strupov, itd.). Če bruhanje ne preneha, ko so se tujki oz. nevarne snovi izločili, lahko škodi zdravju psa, saj lahko vodi do resnih težav kot je npr. dehidracija, motnje prebave, šibkost. Zato je bruhanje pomemben znak, ki ga ne smemo zanemarjati. Bruhanje lahko spremljajo še drugi znaki, kot so slabost (opazna največkrat kot slinjenje), bolečine v trebuhu, driska in drugi – odvisno od primarnega vzroka za bruhanje.

Podatki, ki bodo koristili vašemu veterinarju pri postavljanju diagnoze so:
  • kdaj je vaš pes začel bruhati
  • kolikokrat je bruhal
  • koliko časa je minilo med eno in drugo epizodo bruhanja
  • približna količina in opis izbruhane vsebine
  • ali je bilo v vsebini kaj izbruhane krvi

Ne pozabite omeniti tudi ostalih znakov oz. sprememb v obnašanju, kot so morebitna driska, izguba apetita, bolečina, zmanjšano pitje vode ali izguba teže.

Poleg splošnega pregleda bodo mogoče potrebne tudi druge preiskave (preiskave krvi, rentgensko slikanje ali ultrazvok), mogoče bo tudi potrebno, da pes ostane na opazovanju oz. na oskrbi pri veterinarju. Za obvladovanje bruhanja v večini primerov zadostuje nespecifično podporno zdravljenje z zdravilom proti bruhanju, nadomeščanje izgubljene tekočine in primerna dieta.